torstai 26. helmikuuta 2015

Pennut ovat täällä!

 Pennut ovat täällä!

Mantalla tosiaan laskivat lämmöt lauantai-iltana 36,4 ja sunnuntai-aamuna nousivat takaisin ollen aamulla 37,1 ja iltapäivällä 37,8. Petailua ja läähättelyä Manta harrasti jo pari yötä aiemminkin mutta sunnuntai-päivän neiti vaan lepäili sohvalla välillä läähätellen. 
Ajateltiin Mantan emännän Satun kanssa, että yötöiksi menee takuulla, ellei sitten maanantain puolelle. 

Mutta niin vaan ennen seitsemää huomattiin ensimmäinen supistus ja tästä alkoikin kunnon peittojen työntely ja riuhtominen ja määrätietoinen pentulaatikon sisustaminen.  Edelleen ajateltiin että yöllä varmaan synnytetään, mutta parilla henkäisyllä oli klo 19.14 ensimmäinen sukkajalkainen narttupentu syntynyt.  Painoa pennulla oli 387g eli ihan hyvän kokoinen tyttö.



 Seuraavaksi syntyi klo 19.40 tumma, pienempi narttupentu jolla painoa oli 330g.  Etujaloissa tällä nartulla on kolmivarpaiset sukat ja rinnassa valkoista. 

Sitten pidettiin vähän taukoa ja klo 20.21 syntyi urospentu, painoa 362g.  Valkoista nenänpäällä sekä rinnassa ja mahassa, kaikissa tassuissa pienet sukat.


 Melkein heti urospennun perässä syntyi 4.pentu, narttu klo 20.30 muutamalla helpolla ponnistuksella.  Rinnassa tällä nartulla on valkoista ja kaikissa jaloissa kunnon sukat.  Tumma ja tulinen pentu, 330g. 

Neljän pennun jälkeen Manta piti noin tunnin tauon.  Viidettä pentua Manta joutui työntämään selkein ponnistuksin kymmenkunta kertaa, kun aiemmat olivat tulleet parilla ponnistuksella ulos. 
Selkeästi hankalin ulossaatava siis ja mel-
kein jo valmistauduin antamaan synnytysapua.  Mutta niin vaan kun sain hanskat käteen niin oli jo pää ulkona ja seuraavalla työnnöllä koko pentu :) Eli ihan turhaan hoppuilin!  Tällä pennulla oli painoa 367g ja oli siis reippaan kokoinen urospentu. 
Tumma poitsu jolla hiukan valkoista kuonon päällä.




Ja heti viidennen perässä tuli sitten se röntgenissä nähty kuudeskin, pikkuinen tumma urospentu, painoa 323g ja rinnassa iso valkoinen läiskä. 

Kaikki pennut voivat synnytyksen jälkeen todella hyvin, olivat virkeitä eikä yhtäkään tarvinnut sen kummemmin auttaa hengittämään.  Suoraan nisille menivät ja siellä ovat siitä lähtien viihtyneet :)

Manta on oikein elementissään äitikoirana ja ulkoilemaan sen saa oikein väkisin raahata :D Ruoka tarjoillaan imetysasentoon ja vesikuppikin täytyy välillä nostaa kuonon eteen.
Palvelu pelaa!

Manta kun on osittain syönyt raakaa ja osittain nappulaa omassa kodissaan, niin samaa olen jatkanut täällä meillä.  Nappuloita aamulla ja välipalaksi eri lisukkeilla, iltaruoaksi raakaa.  Nyt ollaan menty Acanan Puppy&Junior-nappulalla ja se maistuu Mantalle oikein hyvin.  Maitoa tulee hyvin koska pennut ovat kasvaneet 20-60g / päivä!  Tällä hetkellä päivät koostuvat vain imettämisestä, mutta haparoivia ensiaskeliakin jo koitetaan hiukan ottaa :)


Tänään pennut ovat 4 päivää vanhoja ja eilen aloitin heille Bio Sensor-ohjelman jota olen noudattanut kaikkien pentueitteni kanssa.  Alla siitä lisää!

Bio sensor on Yhdysvaltain armeijan kehittämä ohjelma, jonka tarkoitus on stimuloida pennun aivojen synapsien kehitystä. Pentujen hermoston kehitys on hyvin aktiivista 3-16 vuorokauden iässä, ja Bio Sensor-ohjelma kohdistuu juuri tuohon ikäkauteen. Aivosolujen välisten synapsien määrällä on vaikutus koko hermorakenteeseen. Mitä enemmän koiralla on synapseja aivosolujen välillä, sitä enemmän sillä on mahdollisuuksia käyttää aivokapasiteettiaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Samanaikaisesti Bio Sensor hyödyttää pentua myös sosiaalistamisen kannalta, ja menetelmä totuttaa pentua käsittelyyn. Hyvän hermoston ja stressinsietokyvyn omaava koira pystyy aikuisenakin oppimaan tehokkaammin, ja toimimaan paremmin vaativissakin tilanteissa.
Bio Sensor-ohjelman on tutkittu vaikuttavan pentujen kehitykseen muun muassa seuraavilla alueilla:

- hermoston varhaisempi kehitys
- parempi kardiovaskulaarinen suorituskyky
- parempi vastustuskyky fyysisille sairauksille
 - parempi ongelmanratkaisukyky
 Bio Sensor-ohjelma suoritetaan pennuille 3-16 vuorokauden iässä kerran päivässä. Ohjelman ärsykkeet eivät kuulu sen ikäisen pennun luontaisesti kohtaamiin ärsykkeisiin. Ohjelmaa ei toisteta useammin, sillä liiallinen stressaaminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Pentu kerrallaan käydään kaikki viisi kohtaa läpi:
1. Kosketusärsyke
Kutitetaan pentua yhden tassun varpaiden välistä pumpulipuikolla. Ei ole väliä ilmaiseeko pentu tuntevansa ärsykkeen vai ei. Kesto 3-5 sekuntia.
2. Pystyasento (pää ylös)
Pidetään pentua molemmissa käsissä niin, että se on pystyasennossa, pää hännän yläpuolella. Kesto 3-5 sekuntia. 
3. Pystyasento (pää alas)
Kuten edellä, mutta pää alaspäin. Kesto 3-5 sekuntia. 
4. Selkäasento
Pidetään pentua selällään kämmenillä. Kesto 3-5 sekuntia. 
5. Lämpöärsyke
Asetetaan pentu mahalleen märälle, jääkaappikylmälle pyyhkeelle. Ei estetä pentua, jos yrittää ryömiä pois alustalta. Kesto 3-5 sekuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti